Jak zrobić makaron ze szpinakiem?

Szpinak jest rośliną bardzo lekką i zdrową. Jednakże często kojarzy się on z niesmacznym smakiem i nie tylko. Natomiast można go na wiele sposobów przygotować. Dziś wam przedstawię jeden z moich ulubionych przepisów na danie ze szpinakiem. Jak można się domyśleć po tytule będzie eto szpinak z makaronem :).

Makaron ze szpinakiem
Składniki (ilość będzie przedstawiona na porcje dla czworga ludzi):

  • 250 g szpinaku (może być mrożonka)
  • 150 ml śmietany 36%
  • 1 połowa cytryny
  • Makaron (może być pod spaghetti)
  • Sól, gałka muszkatołowa i pieprz
  • 3 żabki czosnku
  • Możesz również przygotować swoje ulubione pesto do makaronu
  • Wykonanie:

  • Na sam początek zacznijmy od szpinaku. Rozpakowujemy i rozmrażamy (możemy czekać aż sam się rozmrozi lub wkładamy go do mikrofalówki na 10 minut)
  • W miedzy czasie gdy szpinak rozpuszcza się szykujemy garnek, wlewamy wodę (stosownie z ilością podaną na opakowaniu mleka), solimy i dolewamy trochę oliwy ( potrzebna jest by makaron nie sklejał się). I gotujemy przez kilkanaście minut.
  • Teraz szykujemy patelnie na której rozpuszczamy łyżkę masła na którym podsmażamy posiekane ząbki czosnku.
  • Po podsmażeniu dodajemy do niego nasz roztopiony szpinak (pamiętać musimy by odlać z niego wodę) oraz 3 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz i 3 szczypty gałki muszkatołowej.
  • Wszystko razem dokładnie mieszamy aż do momentu gdy ewentualny nadmiar wody wyparuje z naszej patelni. Po chwili dolewamy do naszego „farszu” śmietanę i mieszamy dokładnie. Po chwili przykrywamy i zostawiamy na średnim ogniu tak by nasz dodatek zgęstniał za pomocą śmietany.
  • Gdy makaron ugotuje się. Odcedzamy go dodajemy nasze ulubione pesto mieszamy i nakładamy na talerz. Na naszym talerzu robimy dołek w samym środku makaronu, i nakładamy nasz sos (nie za mało nie za dużo). Na sam koniec jak posiadamy bierzemy żółty ser i posypujemy delikatnie. Tworzymy jeszcze 3 porcje takie i takie danie: zdrowe, lekkie możemy zjeść spokojnie z rodziną na obiad.
  • SMACZNEGO